Dečija i preventivna stomatologija

Dok Vaše dete odrasta, menjaju mu se ukusi, ponašanja, pa i zubi. Nekada Vam je kao roditeljima jako teško da pronađete na koji način je najbolje da vodite računa o zubima Vašeg deteta.

Prvi korak je TRAŽENJE SAVETA

U stomatološkoj ordinaciji Glušica uvek možete dobiti savet na koji način je najbolje da održavate zube Vaseg deteta zdravim, od trenutka kada se pojavi prvi zubić, do trenutka kada mlečne zube zamene stalni.

MLEČNI ZUBI

Vaše dete će imati 20 mlečnih zuba. Sva deca su različita, pa se tako nekada prvi zubići javljaju već u 3.mesecu, a nekada jako kasno, čak u 12.mesecu.

Zašto je važno održati mlečne zube zdravima?

Mlečni zubi imaju važan zadatak. Pored toga što pomažu pri žvakanju hrane, govoru, mlečni zubi imaju i ulogu čuvara prostora za stalne zube, koji se nalaze ispod njih u desnima. Kada mlečni zub ispadne, prostor u kome se on nalazio zamenjuje stalni zub. Takođe , mlečni zubi imaju tanju zubnu gleđ, kraći koren i vrlo često manji kvarovi jako brzo napreduju , pa je neophodno da se javite Vašem zubaru kako bi pokušao da spasi zub.

VAŽNI SAVETI ZA MLEČNE ZUBE u periodu do druge godine

Izbegavajte da ostavljate detetu flašicu sa mlekom u krevetu kako bi se brže uspavalo, jer to može da šteti njegovim zubima.

Ako dete negoduje, tj. migolji se prilikom pranja zuba, pokušajte da ga stavite u krilo.

VAŽNI SAVETI ZA MLEČNE ZUBE u periodu posle druge godine

Pre spavanja Vašem detetu dajte čašu vode da popije umesto mleka ili soka

Ukoliko detetu dajete zaslađena pića, najbolje je da mu date slamku , kako biste izbegli kontakt sa zubima.

Ne prenosite detetu Vaš strah od odlaska zubaru, utičite na njega pozitivno, a mi ćemo se potruditi da u poseti stomatološkoj ordinaciji Glušica Vaše dete kroz igru nauči kako se pravilno peru zubići.

STALNI ZUBI

Vaše dete će imati ukupno 32 stalna zuba. Prvi stalni zub pojaviće se otprilike u šestoj godini I biće tu tokom celog života.

Sada kada počinju da rastu stalni zubi, Vaše dete bi trebalo da je već naviknuto na redovne posete zubaru. Upravo redovnim posetama , Vaš stomatolog će na vreme uočiti sve potencijalne probleme, pre nego što dođe do bolova I ozbiljnih problema.

Šta se smatra redovnim posetama?

Stomatološka ordinacija Glušica svojim pacijentima uvek savetuje posete stomatologu na svakih šest meseci. Redovna poseta stomatologu je dobra navika koju Vaše dete treba da razvije za dalji zivot.

VAŽNI SAVETI ZA STALNE ZUBE

Pravilna tehnika I temeljno pranje zuba
Menjajte četkicu Vašem detetu na svaka tri meseca
Rastvorite voćni sok sa što više vode, kako bi se smanjio kontakt zuba sa kiselinama

Oko sedme godine, Vaše dete bi već trebalo samo da održava higijenu usta I zuba. Ipak, naše iskustvo pokazalo je da tada treba nadgledati dete dok pere zube, kako biste bili sigurni da pere svaki deo usta I sve površine zuba (griznu površinu, prednju, zadnju I bočnu).

KOLIKO ČESTO TREBA PRATI ZUBE?

U ovom period Vaše dete bi trebalo da pere zube 2 PUTA DNEVNO po 2 minuta. Ujutru i pred spavanje. Posle večernjeg pranja zuba, detetu jedino treba davati vodu ukoliko je žedno, nikako mleko I sokove.

KAKO SE PRAVILNO PERU ZUBI?

Gornje zube treba prati četkicom pokretima odozgo na dole ( kako kiša pada)
Donje zube treba prati pokretima odozdo nagore (kako trava raste)

MOTIVACIJA Vašeg deteta je jako važna. Svaku posetu Vašeg deteta stomatološkoj ordinaciji Glušica nagradićemo raznim brošuricama sa slikama zubića I pasošima za dečije zubiće.

Kontaktirajte nas i zakažite pregled i savetovanje. Naš tim će Vam odgovoriti u najkraćem roku.