Dentalni laser

Laserska tehnologija predstavlja revoluciju u medicinskoj tehnologiji i nezamenljivu dnevnu podršku tradicionalnim stomatološkim tehnikama.

Laser se pokazao kao idealno rešenje i u održavanju higijene zuba. Sposobnost lasera da uništi bakterije u parodontalnim džepovima i oslobodi džepove bolesnog i inficiranog tkiva je značajna ne samo u smislu zaustavljanja razvoja parodontalne bolesti već kao brza i jednostavna preventiva.

Kao hirurški instrument, laser pravi izuzetno precizne, beskrvne rezove. Mnogi pacijenti potvrđuju i značajno smanjenje postoperativnog bola. Eliminacija krvarenja tokom operacije daje stomatologu jasnu preglednost operativnog polja i smanjuje rizik od infekcije za pacijenta. Time se poboljšava proces zarastanja, a samim ti i ubrzava oporavak pacijenta.

Laser uspešno koristimo kod:

 • lečenja parodontopatije
 • lečenja kanala korena zuba (sterilizacija kanala – endodoncija)
 • terapija zubnog džepa
 • laser u oralnoj hirurgiji
 • incizija frenuluma
 • cirkumcizija umnjaka
 • desensibilizacija vrata zuba
 • lasersko beljenje zuba

Neke od brojnih prednosti upotrebe lasera u stomatologiji su:

 • brži i lakši period oporavka
 • operativni zahvati bez krvarenja i bez upotrebe konca za ušivanje
 • Visoko precizni i sigurni tretmani kako na mekim tako i na tvrdim tkivima.

Kada govorimo o upotrebi lasera, možemo istaći prednosti lasera u lečenju parodontoze:

 • Laseri stvaraju čisto, suvo polje bez krvarenja
 • Smanjuju mogućnost infekcije
 • Stvaraju manju traumu tretirane površine
 • Postoperativni otoci i ožiljci su manji
 • Laseri izazivaju minimalan postoperativan bol
 • Laserski zahvati zahtevaju manje anestetika
 • Laserska terapija rezultuje boljem postoperativnom toku po iskustvu pacijenta.

 

Upotreba lasera u endodonciji

Tretmani kanala korena zuba izvode se kombinacijom ručnih i rotacionih instrumenata da bi se uklonilo razmekšano tkivo, očistio i oblikovao prostor kanala korena. Posle se laserskom terapijom smanjuje broj mikroorganizama u kanalu što onemogućava reinfekciju i daje mnogo bolju dugoročnu prognozu, da bi se na kraju umetnuo materijal za zatvaranje (obično gutaperka).

LASRESKA OPERACIJA PARODONTOZE

Šta je parodontoza?

Parodontoza je bolest koja oštećuje zubno meso, kost i ostala tkiva oko zuba.

Upala rubnog dela desni, uz sam zub (gingivitis), predstavlja ranu fazu parodontoze, kod koje je oštećen samo deo tkiva. U ovoj fazi bolest se može potpuno izlečiti obradom parodontalnih džepova. Ako se ništa ne preduzme, dolazi do upale potpornog tkiva zuba (periodontitis). To je kasniji stadijum parodontalne bolesti, u kom su zubno meso i ostale strukture koje drže zub u kosti ozbiljno oštećene. Tada je operacija neophodna.

Siptomi parodontoze

– Otečene desni
– Crvene desni
– Krvarenje iz desni
– Povlačenje desni tako da zubi izgledaju veći nego što je normalno
– Pojava gnoja između zuba i desni
– Slankast ukus u ustima
– Loš zadah
– Neprijatan ukus u ustima
– Migracija zuba

Kako se izvodi laserska operacija parodontoze

Tretman parodontalne bolesti laserom sastoji se od uklanjanja infektivnog sadržaja sa desni i od kiretaže mekog tkiva parodontalnih džepova. Dentalni laser ima sposobnost da ciljano deluje na bolesno tkivo i da prodre do najdubljih slojeva parodontalnih džepova.
Uništava bakterije u mekim tkivima oko zuba, deluje antiupalno i steriliše tkiva, tako da se izbegava i upotreba antibiotika.

Prednosti laserske operacije parodontoze

Za razliku od klasične režanj operacije, koja je donedavno bila jedino resenje za parodontozu, laser pravi izuzetno precizne mikro rezove rezove na desnima,I u potpunosti se uklanja nekrotično tkivo.
Eliminacija krvarenja tokom operacije omogućava stomatologu jasnu preglednost operativnog polja.
Rizik od infekcije je sveden na minimum
Postoperativni bol je manji nego kod režanj operacije
Nema otoka i ožiljaka
Zarastanje je brže
Sve se završava u jednom danu

Kako ćete se osećati tokom operacije?

Laserski tretman je bezbolan i potpuno bezbedan.
Mogu mu se podvrgnuti i trudnice i hronični bolesnici bez rizika od kontraindikacija.
Radi se u lokalnoj anesteziji, kao i popravljanje zuba, tako da pacijent ne oseća nikakvu nelagodu.
Kada prođe dejstvo anestezije, blaga neprijatnost oseća se jedan do dva dana.

Kako ćete se osećati posle operacije?

Pacijent već sutradan nakon laserskog tretmana primećuje povlačenje simptoma parodontopatije. Nema krvarenja iz desni, one više nisu otečene i nema zadaha. Brzi efekti su velika prednost u odnosu na klasičnu režanj operaciju, kod koje se poboljšanje stanja očekuje nakon najmanje dve nedelje.
Laserska operacija danas je najkomforniji i najefikasniji metod lečenja parodentoze, ali pored toga – laserska obrada džepova je i najsigurniji način da se spreči nastanak parodontoze.

Nega posle laserske operacije parodontoze

Potrebno je samo pravlino i redovno održavanje oralne higijene.

Kada se preporučuje lečenje parodentoze laserom?

– Usled upale desni
– Kod razvijene parodontalne bolesti
– Pre postavljanja krunica i mostova
– Za estetsku korekciju desni
– Za obradu dubokih zubnih džepova

LASERSKO LEČENJE GANGRENE

Šta je gangrena

Gangrena nastaje kada zubni živac odumre, najčešće zbog karijesa ili na brušenim zubima ispod krunice ili kod dubokih parodontalnih džepova

Simptomi gangrene

Zub boli na dodir
Boli kad se nešto zagrize
Pojavljuje se otok
I pojavljuje se fistula

Lasersko lečenje gangrene

Dosad se lečenje kanala korena zuba, to jest gangrene, radilo ručnim ili mašinskim iglicama i hemijskim sredstvima. Međutim, kanali u korenu zuba često su zakrivljeni i instrumentima ih je nemoguće dohvatiti. Uvođenjem 3D snimka otkrilo se i da kanal nije samo jedna prava linija već da izgleda kao jedno stablo koje ima mnogo bocnih grana do kojih nije moguće dopreti ni sa jednim instrumentim i da je jednimo moguće da se te bocne grane steriliše iskljucivo laserom.   Samim tim, nemoguće je suzbiti infekciju i očistiti koren do kraja, pa se sve često završavalo vađenjem zuba. Zahvaljujući dentalnom laseru, moguće je izbeći gubitak zuba i izlečiti i najkomplikovaniju gangrenu.

Kako se radi lasersko lečenje gangrene?

 1. Tanko optičko vlakno lasera unosi se u kanal korena i prosvetljava ga prolazi kroz najuže i najzakrivljenije kanale, steriliše ostatke nerva. Ako je u korenu ostalo bakterija, one upijaju svetlost, njihova membrana se raspada i tako 100 odsto nestaju.
 2. Kanal korena ostaje čist i dezinfikovan, zub spasen, kasnije    kompikacije svedene sun a minimum. Ovako efikasno lečenje gangrene moguće je postići samo laserom.

LASERSKA OPERACIJA RESICE – FRENEKTOMIJA

Šta je frenulum?

Frenulum je resica koja spaja gornju ili donju usnu sa desnima. Resice su normalna pojava, ali su kod neke dece previše izražena ili pak prekratke. Ako dete ima neku od tih urođenih anomalija, može doći do razvoja govornih mana, nepravilnog rasta i razvoja prednjih zuba, prevelikog razmaka između jedinica, pa čak i do parodontopatije.
Kod odraslih, izražen frenulum može da bude smetnja prilikom ugradnje krunica, implanata, mostova i proteza.
Svi ovi problemi rešavaju se jednostavnim odstranjivanjem resice.

Kako se radi laserska operacija resice?

Laserska operacija resice ili frenektomija traje oko 15 minuta, gotovo bezbolna je i potpuno bezbedna, to jest nema rizika od komplikacija. Postoperativni period je vrlo kratak.
Najčešće se radi uz upotrebu površinskih anestetika u spreju.
Nema rezova, pa se posle frenektomije laserom rana ne ušiva.

Kako izgleda oporavak?

Oporavak je, kao i operacija, brz i jednostavan. Rana zarasta za desetak dana uz skoro potpuno odsustvo bolova.

Šta sme da se jede, kakva je nega? Nakon intervencije tog dana preporučuje se hladno i mekša hrana i da se izbegava toplo. Sledećeg dana pacijent može da se vrati starim navikama.

Laserska frenektomija je idealna za decu jer je bezbolna, nema krvarenja i ušivanja, pa se dete neće plašiti zubara zbog ove intervencije.

LASERSKA OBRADA DŽEPA

Šta je džep?

Džep je prazan prostor između zuba i desni. Nastaje kada bakterije iz dentalnog plaka, to jest naslaga na zubima, štetno deluju na desni i kost u koju je zub usađen. Vremenom se kost skraćuje, a džep postaje sve dublji.

Zašto se radi laserska obrada džepa?

Ukoliko se džep ne tretira na vreme, može doći do razvoja parodontoze. Zato preporučujemo lasersku obradi džepova, bezbolnu i efikasnu proceduru za sprečavanje i lečenje parodontoze.

Kako izgleda procedura?

Na džep oko zuba prislanja se laser, a svetlost koji laser emituje prolazi u tkivo, uklanja infektivni sadržaj sa desni. Laserska svetlost zapravo radi isto što i kireta, ali ne oštećuje tkiva i ne izaziva krvarenje. Tokom procedure obrade džepa laser ispušta vodu koja hladi zubno meso i ispira džep. Tako se džep čisti i dezinfikuje, što za rezultat ima brzo smirivanje simptoma, lečenje infekcije, povlačenje crvenila, otoka i krvarenja.

Nega posle laserske obrade džepa

Nakon intervencije se preporučuje hladno i sa sobne temperature, ne preporučuje se toplo. Higijena mora da bude redovna I održavana na pravilan način.