Kompozitne i keramičke fasete

 

Zubne fasete su idealno rešenje za promenu obliku, boje i položaja zuba. Ukoliko je prerano da donsete odluku da zbrustite svoj zub a želite da upotunite neke od nedostataka, fasete su idelano rešenje za to.

Pitanje koje se često postavlja je koja je to ciljna grupa pacijenata koja može da ugradi fasete na svoje zube? Idealni pacijenti su svi oni koji imaju sve zube ali nisu zadovoljni oblikom bojom ili položajem.

Materijal od koga se izrađuju fasete može biti kompozit ili keramika.

KOMPOZITNE FASETE

Kompozitne fasete se izrađuju od kompozitnih materijala i dalju dobre estetske rezultate. Obično se izrađuju u jednoj poseti stomatologu. Procedura je direktno nanošenje i lepljenje kompozita na površinu zuba, rade se bez brušenja tako da se čuva gleđ i struktura zuba. Vek trajanja najviše zavisi od samog ophođenja pacijenta prema njima, čvsrtoći namirnica koje se konzumiraju i pravilnom održavanjem lične higijene usta i zuba. Mogu trajati do 6 godina, nakon čega mogu samo da promene boju.

KERAMIČKE FASETE

(VINIRI)

Keramičke fasete ili kod pacijenta prepoznatljivije “viniri” iziskuju mnogo više vremena i truda stomatologa, izrađuju se savremnim CAD/CAM tehnologijama. Neophodna su dva dolaska u ordinaciji, prvi za uzimanje otiska i drugi dolazak za samu ugradnju. U pogledu estetike daju izvanredne rezultate, imaju duži vek trajanja i otpornije su od kompozitnih faseta. Usled toga, i cena im je veća nego kompozitnim.

  • Keramičke fasete predstavljaju estetski najbolje, odnosno savršeno rešenje za unapređenje izgleda zuba. Materijal od kojeg se viniri izrađuju se nimalo ne razlikuje od prirodnog izgleda zuba, pritom ne povećavaju debljinu zuba, a pacijent se u konsultaciji sa stomatologom odlučuje za boju faseta. Dosta ljudi se plaši da će posle ove procedure imati previše sjajno bele zube, ali savremeni viniri propuštaju svetlost i osiguravaju prirodan izgled zuba.
  • Procedura ugradnje vinira, odnosno faseta, je najmanje invazivna metoda za poboljšanje boje, položaja i oblika zuba. Ono pto je najbintije pacijentima je da čak nema ni neprijatnosti za pacijente prilikom ugradnje pa je ovo najbolji izbor za ljude koji imaju averziju prema odlasku kod stomatologa. Pacijenti posle procedure ugradnje  vinira čak nisu ni osetljivi na toplo i hladno jer ovaj zahvat ne zahteva uklanjanje prirodne zubne gleđi, samo se u prvih nekoliko dana posle procedure savetuje izbegavanje gaziranih pića.
  • Pacijenti se najčešće odlučuju da vinire postave na zube koji su vidljivi prilikom osmehivanja, što naravno zavisi od čoveka do čoveka u zavisnosti od veličine osmeha, kod nekih to znači šest zuba, a kod drugih više. Pritom je moguće postaviti vinire i na samo jedan zub ukoliko je to želja pacijenta, kao i na dva, a u pitanju su najčešće kečevi. Sve najviše zavisi od želje pacijenta kao i od specifičnosti zuba pacijenta.

Kontaktirajte nas i zakažite pregled i savetovanje. Naš tim će Vam odgovoriti u najkraćem roku.