Kompozitne plombe

KOMPOZITNE (BELE) PLOMBE

Postavljanje kompozitne plombe podrazumeva sanaciju zuba zbog destrukcije zuba karijesom ili oštećenja usled preloma zuba.

U konzervativnoj stomatologiji ispuni su se pre radili od amalgama (sive plombe) koji ne ispunjavaju savremene estetske zahteve. Danas, kada se traži visoka estetika jedini materijali koji mogu zadovoljiti takve kriterijume su kompoziti. Moderni standard među kompozitima su nano-hibridni kompozitni materijali koji svojim svojstvima omogućavaju izradu ispuna vrhunskog kvaliteta i estetike. Bazirani na nanotehnologiji, imitiraju sa izgledom, transparencijom, opalescencijom i fluorescencijom prirodni zub, i poseduju visoku otpornost na habanje. Pošto su im refleksija i druga optička svojstva gotovo identična prirodnom zubu, oni su nevidljivi i savršeno uklopljeni u preostali deo zuba.

Prednosti belih (kompozitnih) plombi:

  • Bele plombe vraćaju prirodan izgled zubu.
  • Pošto se bele plombe (kompoziti) vezuju za zub i fizički i hemijski one vraćaju zubu skoro njegovu prirodnu čvrstinu. Amalgamske plombe se vremenom mogu širiti i time izazvati pucanje zuba, a i njegova veza sa zubom je slabija.
  • Mogući kvar zuba ispod amalgamske plombe je nekada nemoguće videti što vodi do njegovog tihog napredovaja sve dok se ne javi bol.
  • Kod belih plombi (kompozita) je ponekad mnogo lakše videti kvar i pre nego što počnu bolovi i skuplje terapije.
  • Bele plombe (kompoziti) zahtevaju manje uklanjanja zubnog tkiva, pogotovu kad se zub prvi put popravlja, prostor za belu plombu zna da bude mnogo manji nego za sivu.
  • Bele plombe (kompoziti) ne sadrže živu (koja je sastavni deo amalgamske plombe oko 40-50%) i na taj način izbegavate bilo kakve mogućnosti dugotrajnog toksičnog efekta žive.
  • Ako pacijent ima puno sivih (amalgamskih) plombi postoji mogućnost da se stvori minimalan električni naboj između njih (različite legure stvaraju bateriju) što bi moglo na dugi period godina da se manifestuje sa promenama na oralnoj sluzokozi i jeziku.

 

PRIMENA LASERA KOD DUBOKOG KARIJESA

Krunica se sastoji od gleđi i dentina. Uglavnom karijes zahvata zahvata i dentin koji se sastoji iz dentinskih kanalića koji vode ka živcu. U tim dentinskim kanalićima vrlo često se zadržavaju bakterije i mikroorganizmi koje je nemoguće eliminisati ni na koji način izuzev da se sterilišu laserom. Ako je dubok karijes vrlo često dođe do infekcije živca i kao posledica nastaje gangrene. Ali sada zahvaljujući laseru mogućnost prenosa infekcije putem dentinskih kanalića do živca smanjena je za preko 95% što znači da upotreba lasera čuva zub i živac od infekcije i mogućnost nastanka gangrene ili neke druge infekcije živca svedena je na mimimum mimimuma 🙂    

Kontaktirajte nas i zakažite pregled i savetovanje. Naš tim će Vam odgovoriti u najkraćem roku.