Krune

Zubne krunice igraju važnu funkcionalnu i estetsku ulogu. Ugradnja krunica na okrnjene ili stanjene zube potpuno će ih rehabilitovati, udobnost je tolika da osoba ne oseća da nosi krunice, a funkcionalnost je slična kao kod implanata – vraća se oko 90% upotrebljivosti prirodnih zuba, tako da se može jesti sve sem najtvrđe hrane. Održavanje je više nego lako, identično kao kod prirodnih zuba. Pri izradi zubnih krunica ponekad se koriste čelične ili fiberglas nadogradnje radi ojačavanja devitalizovanih zuba, jer oni vremenom postaju krti i mogu pući.

  • BEZMETALNE KRUNE predstavljaju najsavremeniju vrstu protetskih nadoknada zuba. Krunica je zapravo zamena za zub koji je toliko oštećen da nijedan oblik lečenja ne može da ga spase. Takav zub obično nema živac, a njegova prirodna krunica, odnosno spoljašnji deo zuba, više ne postoji jer je razoren od karijesa ili se polomio. Vama se spolja čini da nemate zub, a zapravo još uvek imate koren. Umesto da se izvadi koren koji je još uvek zdrav, on se spasava bezmetalom krunicom, koja zapravo imitira vašu prirodnu krunicu.

Bezmetalne krunice bolje su od metalnih jer, za razliku od njih, izgledaju isto kao prirodni zub. Toliko su verodostojne da, kada se ne nadoknađuju svi zubi krunama, nego samo neki od njih, gotovo je nemoguće prepoznati koji je zub prirodan, a koji zub ima bezmetalnu krunu. Mnogo se bolje uklapaju u zubni niz, sečivna ivica im je transparentna, baš kao kod prirodnog zuba.

Metalne krune su pak tamnije i uvek se primećuju jer im je osnova metal, koji je tamne boje. Kod bezmetalnih kruna osnova je cirkon, a okolo je keramika, pa je stoga ova kruna „nevidljiva“ i pritom dovoljno čvrsta da ne može da se polomi iznutra.

Posebna prednost bezmetalnih kruna je u tome što su dokazano bezbedne po zdravlje. Kombinacija materijala od kojih se prave kompatibilna je sa ljudskim organizmom, tako da ne stvaraju alergijske reakcije niti iritiraju desni.

 

  • METALOKERAMIČKA KRUNAIako ste sigurno čuli kako krunice uništavaju zube, znajte da je to potpuno netačno. Kvalitetno urađena metalokeramička krunica produžava vek zuba za čak 20 godina. Iako estetski nesavršena, metalokeramička krunica i danas je veoma zastupljena zbog znatno povoljnije cene, a sasvim solidnog kvaliteta.

Za razliku od bezmetalne krune, metalokeramička kruna u svom sastavu ima i metal i keramiku. Preko metalne kapice, koja se stavlja na zbrušeni zub, postavlja se sloj keramike.

U Stomatološkoj ordinaciji „Glušica“ metalokeramičke krunice izrađuju se od visokokvalitetnih materijala, uz višegodišnju garanciju.

Ono što pacijente najviše zanima je koja je razlika između zubnih krunica i faseta i navlaka?

Dentalne keramičke fasete koriste se kada je potrebno promeniti boju prirodnih zuba, ispraviti blaže nepravilnosti u obliku i položaju zuba, zatvoriti razmake između prirodnih zuba ili ispraviti sitnija oštećenja zuba. Ostale slučajeve, kao što su nedostatak većeg broja zuba, stare keramičke zubne krunice, loše stanje zuba i problemi sa zagrižajem kao posledica gubitka zuba jedino je moguće rešiti zubnim keramičkim navlakama. Kada pacijent već poseduje keramičke zubne krune ili mostove nije moguće izraditi keramičke zubne fasete već samo nove keramičke zubne navlake ili zubne mostove.

Kontaktirajte nas i zakažite pregled i savetovanje. Naš tim će Vam odgovoriti u najkraćem roku.