Lečenje kanala korena

 

  • Zašto se leči kanal korena?

Cilj lečenja kanala korena zuba jeste da se zub ne izvadi, već sačuva. To je važno ne samo zato što ćete sa zubom izgledati lepo, a ne krezavo, već zato što sa izlečenim i sačuvanim zubom čuvate funkciju žvakanja, zatim vilična kost ostaje očuvana i nedeformisana, a najvažnije od svega jeste što takav zub kasnije može da posluži kao nosač za krunicu ili most.

Medicinski sporedna, ali praktično izuzetno važna prednost lečenja korena jeste finansijska isplativost. Lečenjem korena zuba, naime, izbegava se nadoknada izgubljenog zuba, koja je, u svim varijantama, skuplja od lečenja korena.

Stoga je moto Stomatološke ordinacije „Glušica“ upornost u lečenju kanala korena zuba.

 

  • Kada je neophodno lečenje kanala korena zuba?

U unutrašnjosti zuba, ispod gleđi i zubne kosti, nalazi se pulpa, mekano tkivo okruženo korenom zuba. Kada karijes prodre dublje u zub, dolazi do zapaljenja pulpe i tada je neophodno lečenje kanala korena zuba.

  • Šta podrazumeva lečenje kanala korena zuba?
  1. Lečenje kanala korena zuba sastoji se od odstranjivanja zapaljene ili inficirane pulpe, pažljivog čišćenja i oblikovanja kanala korena, gde je bio smešten živac.
  2. Nakon potpune mehaničke i hemijske obrade, kanal korena se puni odgovarajućim pastama.

 

U Stomatološkoj ordinaciji ,,Glušica” mehanička obrada vrši se najsavremenijim mašinskim instrumentima koji omogućavaju da se skoro svaki zub izleči. Dužina samog kanala korena određuje se pomoću APEX lokatora, koji doprinosi uspešnosti u lečenju kanala korena. Definitivno zatvaranje kanala korena vrši se najsavremenijim pastam.

 

 

  • Šta sledi posle lečenja kanala korena zuba?

Posle lečenja kanala korena zuba pristupa se restauraciji zuba, tj. nadoknadi ili obnavljanju krunice zuba. Nadoknada kruničnog dela zuba u Stomatološkoj ordinaciji „Glušica“ vrši se najsavremenijim materijalima za zubne ispune, to jest kompozitnim plombama. Moderni standard među kompozitima kojima se vrši ispuna su nano-hibridni kompozitni materijali. Oni omogućavaju potpuno prirodan izgled zuba zahvaljujući tome što su nanoestetske ispune nevidljive, što znači da se vizuelno ne razlikuju od preostalog dela zuba.

 

Pacijentu se svaka faza rada objašnjava, čime se postiže odnos poverenja između lekara i pacijenta, a pacijent pokazuje veću spremnost na saradnju. Jedino tako se postiže uspeh u očuvanju zuba, na obostrano zadovoljstvo.

 

Upotreba lasera u endodonciji

Tretmani kanala korena zuba izvode se kombinacijom ručnih i rotacionih instrumenata da bi se uklonilo razmekšano tkivo, očistio i oblikovao prostor kanala korena. Posle se laserskom terapijom smanjuje broj mikroorganizama u kanalu što onemogućava reinfekciju i daje mnogo bolju dugoročnu prognozu, da bi se na kraju umetnuo materijal za zatvaranje (obično gutaperka).

 

LASERSKO LEČENJE GANGRENE

Šta je gangrena

Gangrena nastaje kada zubni živac odumre, najčešće zbog karijesa ili na brušenim zubima ispod krunice ili kod dubokih parodontalnih džepova

Simptomi gangrene

Zub boli na dodir
Boli kad se nešto zagrize
Pojavljuje se otok
I pojavljuje se fistula

Lasersko lečenje gangrene

Dosad se lečenje kanala korena zuba, to jest gangrene, radilo ručnim ili mašinskim iglicama i hemijskim sredstvima. Međutim, kanali u korenu zuba često su zakrivljeni i instrumentima ih je nemoguće dohvatiti. Uvođenjem 3D snimka otkrilo se i da kanal nije samo jedna prava linija već da izgleda kao jedno stablo koje ima mnogo bocnih grana do kojih nije moguće dopreti ni sa jednim instrumentim i da je jednimo moguće da se te bocne grane steriliše iskljucivo laserom.   Samim tim, nemoguće je suzbiti infekciju i očistiti koren do kraja, pa se sve često završavalo vađenjem zuba. Zahvaljujući dentalnom laseru, moguće je izbeći gubitak zuba i izlečiti i najkomplikovaniju gangrenu.

Kako se radi lasersko lečenje gangrene?

  1. Tanko optičko vlakno lasera unosi se u kanal korena i prosvetljava ga prolazi kroz najuže i najzakrivljenije kanale, steriliše ostatke nerva. Ako je u korenu ostalo bakterija, one upijaju svetlost, njihova membrana se raspada i tako 100 odsto nestaju.
  2. Kanal korena ostaje čist i dezinfikovan, zub spasen, kasnije    kompikacije svedene sun a minimum. Ovako efikasno lečenje gangrene moguće je postići samo laserom.

Kontaktirajte nas i zakažite pregled i savetovanje. Naš tim će Vam odgovoriti u najkraćem roku.