Parcijalne i skeletirane proteze

U zavisnosti od vrste materijala, proteze mogu biti:

– proteze od plastike (akrilatne proteze)

– metalne proteze (parcijalne skeletirane proteze)

– silikonske proteze (valplast proteze)

  • Parcijalne skeletirane proteze služe da nadomeste zube koji nedostaju u vilici pacijenta. Poznate su i pod nazivom vizil proteze. Veoma su slične klasičnim parcijalnim protezama. Najveća i najbitnija razlika je što se pritisak koji se pravi prilikom žvakanja kod skeletiranih proteza prenosi na prirodne zube a sa njih na viličnu kost. Na taj način se ostvaruje prirodno prenošenje pritiska. Prirodno prenošenje pristiska je i njena najveća prednost u odnosu na ostale parcijalne proteze.

Prenošenje pritiska na prirodan zub je moguće jer se kukice kojima se proteza vezuje za prirodne zube prave za svaki zub posebno. Parcijalna skeletirana proteza je skuplja od parcijalne pločaste proteze ali je daleko trajnija i kvalitetnija. Umesto akrilatne ploče koja je osnova parcijalnim pločastm protezama, parcijalne skeletirane proteze poseduju metalne spojnice. Metalne spojnice male veličine doprinose pacijentu prirodniji osećaj prilikom nošenja.

Kod nas u u ordinaciji ćete naići na ogromno strpljenje i iskustvo stomatologa i vaš stomatolog će naći pravi način da vas opusti i da ta adaptacija na protezu bude što jednostavnija i lakša.

  • Silikonske proteze – Valplast je ustvari materijal tj. termoplastični najlon koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv te se zato koristi za izradu fleksibilnih proteza. On je biokompatibilan što znači da se odlično podnosi u ustima i da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Takođe ovaj materijal ima visok stepen elastičnosti što znači da je savitljiv u određenoj meri, ali da je pri tome praktično nesalomiv ako se, naravno, pravilno koristi. Još jedna važna stvar je i njegova izuzetna estetika koja se postiže zahvaljujući tome što je svetlo roza boje pa se u potpunosti uklapa u boju prirodnih desni.

Prakticno uvek kada pacijentu nedostaje više zuba (ali ne svi) u jednoj vilici, a da pri tome iz bilo kog razloga nije moguće uraditi fiksni protetski rad (most) ili ugraditi implantat.

 

  • Parcijalna akrilatna proteza, danas, takođe spada u privremena rešenja kod krezubih pacijenata, jer nepovoljno utiče na preostale zube u vilici na koje se oslanja i vremenom dovodi do njihovog rasklaćivanja. Za nju se se pacijenti uglavnom odlučuju zbog niže cene od ostalih načina protetskog zbrinjavanja krezubosti. Postupak izrade je sličan postupku izrade imedijatne proteze.

U suštini jako slična totalnoj, s tim što pacijenti nisu u potpunosti bezubi već imaju po neki svoj zub na koji se proteza oslanja uz pomoć žičane kukice. Katkad kad se zubi nalaze u estetskoj regiji to baš i nije lep prizor za videti, ali bar što se donje proteze tiče kukice su jako bitne i svaki zub je dragocen jer koliko toliko obezbeđuje stabilnost protezi.

Kontaktirajte nas i zakažite pregled i savetovanje. Naš tim će Vam odgovoriti u najkraćem roku.